Πλακογιαννάκης Γεώργιος Καρδιολόγος

Πλακογιαννάκης Γεώργιος

Πλακογιαννάκης Γεώργιος

Καρδιολόγος Βιογραφικό

Google

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Triplex Καρδιάς αποτελεί μια ιατρική εξέταση που πραγματοποιείται από καρδιολόγο με σκοπό τη μελέτη της δομής και της λειτουργιάς της καρδιάς. Η εξέταση γίνεται με κατάλληλη συσκευή η οποία εκπέμπει υπερήχους και μπορεί να αναλύσει το σήμα που λαμβάνει και να το μετατρέψει σε εικόνα. Η εικόνα αυτή μελετάται από τον χειριστή ιατρό, ώστε να διαγνώσει παθήσεις της καρδιάς που επηρεάζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων της.

Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται από το κάπνισμα και αφορούν το καρδιαγγειακό είναι: στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αρτηριοπάθεια (στενώσεις καρωτίδων, διαλείπουσα χωλότητα), αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης επιδρά δυσμενώς και σε άλλους παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση νοσημάτων από το καρδιαγγειακό σύστημα. Έτσι, έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα ελαττώνει την HDL (καλή) χοληστερόλη και αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης σπασμού των αγγείων, καθώς έχει δυσμενή επίδραση στο ενδοθήλιο (εσωτερική στιβάδα του τοιχώματος των αγγείων), που καθορίζει την καλή λειτουργία των αγγείων. Με αυτές τις δράσεις το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

A. Mέρες πριν το έμφραγμα : τα σήματα κινδύνου

Συνήθως οι ασθενείς περιγράφουν ενδεχόμενα πρόδρομα ενοχλήματα, όπως:

 • Πλάκωμα ή σφίξιμο στο στήθος.
 • Ένα «χταπόδι» που τους σφίγγει στο στήθος.
 • Πόνο που «χτυπάει» στο στήθος, στην πλάτη και συνδυάζεται με μούδιασμα στο αριστερό χέρι.
 • Πόνο και στις δύο ωμοπλάτες, καθώς και στα δύο χέρια.
 • Πόνο στο λαιμό και μούδιασμα στο κάτω σαγόνι.
 • Πόνο στο στομάχι (ψηλά, εκεί που τελειώνει το κόκαλο του στέρνου).

Η παχυσαρκία και η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελούν ισχυρούς, ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου υπέρτασης. Έχει εκτιμηθεί ότι το 60% των υπερτασικών είναι κατά >20% υπέρβαροι.

Ο επιπολασμός (αριθμός ατόμων στον πληθυσμό που έχουν μια νόσο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή) της υπέρτασης σε διαφόρους πληθυσμούς σχετίζεται με τη διαιτητική πρόσληψη NaCl (μαγειρικό αλάτι) και ο σχετιζόμενος με την ηλικία επιπολασμός της υπέρτασης μπορεί να αυξηθεί από την υψηλή πρόσληψη NaCl. Η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και καλίου ενδέχεται επίσης να συμβάλλει στον κίνδυνο υπέρτασης. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η κατανάλωση οινοπνευματωδών, το ψυχοκοινωνικό στρες και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης.

Το φύσημα δεν είναι νόσος, είναι ένα ακροαστικό εύρημα. Πρόκειται για τον ήχο που παράγει η ροή του αίματος και ακούγεται με το στηθοσκόπιο, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως είναι κάτι το παθολογικό.

Πού οφείλεται το φύσημα της καρδιάς;
Το καρδιακό φύσημα μπορεί να οφείλεται σε κάποια παθολογία της καρδιάς ή και όχι. Εάν η δομή και η λειτουργία της καρδιάς είναι φυσιολογική, το φύσημα θεωρείται ότι είναι αθώο η «λειτουργικό». Στην περίπτωση του αθώου φυσήματος η καρδιά και το καρδιοαγγειακό σύστημα των παιδιών είναι υγιή και σε θέση να αντεπεξέλθουν σε όλες τις ανάγκες του οργανισμού.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη αρρυθμία στους ενήλικες και μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας στον δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών συναντάται σε ποσοστό 10% στον γενικό πληθυσμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ νεώτερους ασθενείς.

Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο αριθμό ασθενών στη χώρα μας που υποφέρουν από την αρρυθμία αυτή. Δεδομένης δε της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη, η πάθηση αυτή αναμένεται να θίγει όλο και μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού. Στις ΗΠΑ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα από τα βασικά λιπίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τελικά αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα. Περιέχουν γλυκερόλη, η οποία είναι μία αλκοόλη, που δρα ως ραχοκοκαλιά προσαρτώντας 3 λιπαρά οξέα.

Το όχημα μεταφοράς των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι κυρίως τα χυλομικρά και η VLDL (πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Τα χυλομικρά αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια, πρωτεΐνη και λιγότερο από χοληστερίνη. Η VLDL μοιάζει με το χυλομικρό αλλά περιέχει λιγότερα τριγλυκερίδια.

Η χοληστερίνη διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού:

 • αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού και ιδιαίτερα της κυτταρικής μεμβράνης
 • χρησιμοποιείται για τη σύνθεση ορμονών π.χ. τεστοστερόνης, οιστρογόνων
 • χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της βιταμίνης D
 • αποτελεί συστατικό των χολικών αλάτων, τα οποία συμμετέχουν στην πέψη των λιπιδίων.

Μπορείτε να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις, ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής . Εδώ θα βρείτε πέντε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε την καρδιά σας.

Τα καρδιακά νοσήματα μπορεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτείτε μοιρολατρικά.
Σίγουρα δεν μπορείτε να αλλάξετε κάποιους παράγοντες κινδύνου - όπως το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο ή την ηλικία σας – όμως υπάρχουν μερικά βασικά βήματα πρόληψης των καρδιακών νοσημάτων που μπορείτε να κάνετε.

Μπορείτε να αποφύγετε καρδιολογικά προβλήματα στο μέλλον με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σήμερα. Εδώ είναι πέντε συμβουλές για την πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς για να ξεκινήσετε.

Ιατρείο Κολωνακίου

Μασσαλίας 16 & Σόλωνος – Κολωνάκι.

Ωράριο: από Δευ. έως Παρ. 17:30 – 22:00

 • Τηλέφωνο: 210 3613454
 • Κινητό: 6944 296576

Επικοινωνία - Χάρτης

Ιατρείο Αλίμου

Λεωφόρος Ιωνίας 42 Άλινος.

Ωράριο: από Δευ. έως Παρ. 09:00 – 13:00

 • Τηλέφωνο: 213 0332264
 • Κινητό: 6944 296576

Επικοινωνία - Χάρτης

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

icon-search Μεγέθυνση Χάρτη